Czym właściwie jest gluten?


Pewnie nieraz słyszeliście o glutenie lub o tym, że dany produkt go zawiera, a inny nie. Jednak czy wiecie, czym właściwie jest ten gluten? Jeśli nie, już spieszymy z wyjaśnieniem. Otóż, jest to nic innego jak białko, które występuje w pszenicy oraz jej odmianach. Można je również spotkać w życie i jęczmieniu. Dlatego, często można znaleźć gluten w makaronach, pieczywie, niektórych kaszach, a nawet w części przetworzonych produktów, których w ogóle nie podejrzewalibyście o zawartość glutenu, na przykład ciastek, kawy zbożowej czy słonych przekąskach.

Czy każdy powinien zrezygnować z glutenu?


W ciągu ostatnich lat popularna stała się dieta bezglutenowa. Mnóstwo osób podążając za trendem zrezygnowało z glutenu, przerzucając się tym samym na specjalne, bezglutenowe produkty. Jednak, czy każdy powinien zrezygnować z tego glutenu? Odpowiadamy – nie. Z glutenu powinny zrezygnować osoby uczulone na pszenicę, nietolerujące glutenu oraz te chorujące na celiakię. Czym jest celiakia? Jest to autoimmunologiczna choroba o podłożu genetycznym, polegająca na trwałej nietolerancji glutenu. Działa on toksycznie na organizm osoby z celiakią, ponieważ prowadzi do zaniku kosmków jelita cienkiego oraz wypustek błony śluzowej, które zwiększają powierzchnię jelita, a także odpowiedzialne są za wchłanianie składników odżywczych. Kiedy osoba chora na celiakię nie stosuje się do diety bezglutenowej, wchłanianie pokarmu jest upośledzone, a to z kolei prowadzi do różnych problemów oraz objawów klinicznych. Wracając jeszcze do pytania – czy każdy powinien zrezygnować z glutenu? – powtarzamy, że nie. Osoby nie mające problemu z tolerancją glutenu, ze spokojną głową mogą spożywać produkty zawierające gluten. W ich przypadku, zrezygnowanie z glutenu będzie po prostu bezużyteczne.

Ratunek dla osób z celiakią


Osoby chorujące na celiakię oraz te, których organizm nie toleruje glutenu, zmuszone są do unikania części produktów. Niekiedy wiąże się to porzuceniem ulubionych przekąsek lub dań. Takie osoby, nie mogą spożywać makaronów, wędlin, niektórych ciast, płatków śniadaniowych, czekolady, majonezu czy nawet warzyw w puszce. Oczywiście, lista zakazanych produktów jest znacznie dłuższa. Osoby nie mogące jeść glutenu muszą szczególnie uważać podczas kupowania, przygotowywania lub zamawiania posiłków. Na szczęście, na rynku dostępne są produkty bezglutenowe, dzięki którym nie trzeba odmawiać sobie swojego ulubionego jedzenia.Obecnie w sklepach można znaleźć mnóstwo produktów gluten free, między innymi płatki gryczane, biszkopty, kisiele o różnych smakach, różnego rodzaju mąki, paluszki czy nawet bułkę tartą. Skorzystajcie z oferty sklepu Brat.pl i cieszcie się z produktów gluten free, które zagwarantują bezpieczeństwo każdemu, kto zmaga się z nietolerancją glutenu.

Author

Artykuł napisany przez redaktorów portalu dla kobiet Azula.pl. Jesteśmy ekspertami z dziedziny biznesu, porad dla kobiet, marketingu itp. Dokładamy starań, aby nasze artykuły były jak najlepszej jakości i dawały Wam kobietą dużo inspiracji, wiedzy i pomysłów.

Napisz komentarz